W sobotę i niedzielę 13 i 14 czerwca na Placu Solidarności i Wolności w Łukowie odbył się Festiwal Pierogów Świata. Organizatorami festiwalu byli Smaczny Targ i Łukowski Ośrodek Kultury. Na stoiskach królowały pierogi polskie, wietnamskie, japońskie, gruzińskie, Nadziewane świeżymi owocami, warzywami, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone.

Podczas Festiwalu  można było spróbować pysznych pierogów z różnych stron świata nadziewanych przeróżnymi farszami. Były między innymi manty - tureckie pierogi nadziewane mięsnym farszem, japońskie pierożki gyoza, wietnamskie hacao, gotowane na parze i nadziewane pikantną kapustą pekińską kimchi, gruzińskie pierogi chinkali z farszem czy czebureki. Nie zabrakło także polskich pierogów nadzianych przeróżnymi farszami z sezonowych owoców, warzyw, czy grzybów. Na deser  można było spróbować orzechowej tureckiej baklawy, ciast z dodatkiem owoców, czy lodów. Nie zabrakło także sękaczy jednej z lokalnych firm. Ponadto miłośnicy suszonych owoców i warzyw mogli zaopatrzyć swoje zapasy w kulinarne rarytasy.

Współorganizator wydarzenia - Łukowski Ośrodek Kultury - składa podziękowania mieszkańcom za udział w festiwalu i jednocześnie na kolejną imprezę kulinarną - zlot foodtrucków, który odbędzie się 3-5 lipca w Łukowie.