Kuchnia żydowska w ŁOK

Malarka i animatorka kultury żydowskiej Hanna Kossowska poprowadzi wykład otwarty „Korzenie kuchni żydowskiej. Zapachy i smaki”, który odbędzie się w najbliższy wtorek 5 października w Sali Widowiskowej ŁOK. Na spotkanie zaprasza Łukowski Ośrodek Kultury.

Jak jadano w starożytnym Izraelu i skąd pochodzą niektóre potrawy? Na te oraz inne pytania odpowie Hanna Kossowska - malarka, edukatorka, aktorka, animatorka kultury żydowskiej. Mówiąc o „korzeniach” gość postara się wyjaśnić, że w zależności od kontekstu słowo to ma różne znaczenia. Gdy mówimy bowiem o korzeniach, czyli proweniencji żydowskiej kuchni koszernej, mamy na uwadze prawo żydowskie czyli Halachę. Jeśli słowo korzeń dotyczy warzyw - oznacza wówczas, które gatunki części podziemnych warzyw są używane w kuchni. Mówiąc z kolei o korzeniach jako przyprawach, mamy na myśli aromat potraw kuchni żydowskiej.

Początek spotkania zaplanowano na godz. 12:30. Wstęp wolny.

***

Hanna Kosowska - studiowała Historię Sztuki i Etnografię w Poznaniu, ukończyła studio aktorskie przy PTŻ w Warszawie, a na podstawie przedstawionych prac i wielu wystaw przyjęta została do ZPAP. Obecnie prowadzi warsztaty z kaszrutu, halachy, jidyszkajtu, kabały i sztuki żydowskiej i kuchni koszerrnej na festiwalach, w Domach Kultury, szkołach i na Uniwersytetach III Wieku w wielu miastach w Polsce.

Od lat związana jest z wydarzeniami takimi jak: Warszawa Singera w Warszawie, Zbliżenia w Gdańsku i Kultury Żydowskiej w Krakowie a ostatnio z Lubliner Festival. Zajmuje się malarstwem, grafiką, projektowaniem macew oraz sztuką użytkową. Ma w dorobku ponad trzydzieści wystaw oraz wiele projektów kostiumów i scenografii. Jej obrazy znajdują się w prywatnych zbiorach na całym świecie.