Klasy I-III w Szkole Podstawowej nr 4 w Łukowie obchodziły Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji przygotowano m.in. smaczne sałatki czy tortille.
Świtowy Dzień Owoców i Warzyw to międzynarodowa inicjatywa, która ma na celu zwiększenie świadomości społecznej na temat korzyści z jedzenia warzyw i owoców. Dzień ten został zainicjowany w 2013 roku w Nowej Zelandii i jest obchodzony corocznie w październiku.
W związku z powyższym, na korytarzach Szkoły Podstawowej nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi w Łukowie w ostatnim czasie unosił się zapach świeżych owoców i warzyw. Jedzenie w postaci sałatek, szaszłyków owocowo-warzywnych, kanapek i warzywnych tortilli zostało samodzielnie przygotowane przez uczniów placówki.
Uczniowie łukowskiej „Czwórki” doskonale wiedzą, że owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia.